Over De Guldensporenslag: wat is mythe en wat werkelijkheid?

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

 1. 07 mei
  inEkeren

  De Guldensporenslag: wat is mythe en wat werkelijkheid?

  Vlaanderen tegen Frankrijk van Boudewijn de Ijzeren tot Maria van Bourgondië.
 2. 01 jun

  Gegidst bezoek Schoonselhof

  Bezoek met Davidsfonds Ekeren de Parkbegraafplaats Schoonselhof
 3. 29 sep

  daguitstap naar Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen

  gegidst bezoek aan de tentoonstelling Margaretha, keizersdochter tussen macht en imago en rondrit door de Vlaamse Ardennen
Toon alle activiteiten
07 mei
Ekeren - De Geesten

De Guldensporenslag: wat is mythe en wat werkelijkheid?

Vlaanderen tegen Frankrijk van Boudewijn de Ijzeren tot Maria van Bourgondië.

dinsdag 7 mei 2024 om 19:30 uur

Vaak wordt de Vlaamse betekenis van de Guldensporenslag in vraag gesteld. Nationale motieven zouden volgens sommigen bij de Frans-Vlaamse oorlog in het geheel niet hebben meegespeeld.

Bart Beheydt is van mening dat die motieven er wel waren en dat de Guldensporenslag wel een cruciale gebeurtenis in de geschiedenis van Vlaanderen was. 11 juli is terecht de nationale feestdag van Vlaanderen.

Natuurlijk dienen aan het gekende verhaal wel de nodige nuances en correcties te worden aangebracht. 

Hij probeert dit aan te tonen met een verhaal, dat niet gefocust is op de Guldensporenslag zelf, maar de geschiedenis van het graafschap Vlaanderen vertelt vanaf het begin in de 9de eeuw tot de Bourgondische periode. Hierbij spoelt hij wel telkens door naar die fases in de geschiedenis die een zekere relevantie hebben in de verhouding tussen Frankrijk en Vlaanderen.

Terloops wordt ook een antwoord gegeven op volgende vragen. Waar komt de Vlaamse leeuw vandaan? Wat is het echte verhaal van het heilig bloed? Waarom zijn de Vlaamse gravinnen Johanna en Margareta van Constantinopel? Hoe werden Filips de Schone en zijn zonen de vervloekte koningen?  Hoe lag Gwijde van Dampierre onrechtstreeks aan de basis van de 100- jarige oorlog? Wat deden de mensen van Namen in Kortrijk? Waarom maakte Hendrik Conscience volledig ten onrechte van Robrecht van Bethune de held van Kortrijk en niet bijvoorbeeld van Jan Van Renesse of Willem van Saetfinge? Waarom gaat nog steeds op 15 augustus de Blindekensprocessie uit in Brugge? Wat doen Manten en Kalle op het belfort van Kortrijk? Hoe nam de geschiedenis voor Vlaanderen een bocht van 180° met Filips de Stoute, Jan zonder Vrees, Filips de Goede en Karel de Stoute?

 Hij vertelt dit aan de hand van een 40--tal miniaturen, foto’s en afbeeldingen en doorspekt zijn verhaal met diverse anekdotes. 

Prijzen

Ticket Prijs
Davidsfonds-leden € 9,00
Standaard € 12,00

Inschrijven via bart.beheydt@telenet.be of 03/542.69.55
betaling door overschrijving naar rekening BE29 4145 0206 5164 van Davidsfonds Ekeren

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezing1 sessieRolstoeltoegankelijkActiviteitMiddeleeuwenGeschiedenislezingEkerenCultuurregio Antwerpenmiddeleeuwen