Over De Middeleeuwen zijn vrouwonvriendelijk

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

 1. 29 sep

  daguitstap naar Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen

  gegidst bezoek aan de tentoonstelling Margaretha, keizersdochter tussen macht en imago en rondrit door de Vlaamse Ardennen
 2. 14 nov
  inEkeren

  De Middeleeuwen zijn vrouwonvriendelijk

  De positie van de middeleeuwse vrouwen in de Lage Landen (foto:  © An Clapdorp/Ertsberg)
 3. 12 dec
  inEkeren

  Passie en compassie

  Over diepe emoties in de klassieke muziek.
Toon alle activiteiten
14 nov
Ekeren - Bibliotheek Driehoek

De Middeleeuwen zijn vrouwonvriendelijk

De positie van de middeleeuwse vrouwen in de Lage Landen

(foto:  © An Clapdorp/Ertsberg)

donderdag 14 november 2024 om 20:00 uur

'Middeleeuws'. Zelden wordt een term zo misbruikt. Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt wanneer je een fenomeen als middeleeuws omschrijft: achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend. Want dat zijn de middeleeuwen in de populaire verbeelding. Een periode waarin iedereen stinkt, angst en bijgeloof heerst, vrouwen niks te zeggen hebben, en je voor een akkefietje aan de galg hangt.

Maar waar komen die clichés vandaan? Waarom zijn ze zo hardnekkig? En hoe zat het dan écht met die middeleeuwse toestanden?

In een recent verschenen boek "Middeleeuwse medemensen. De clichés over de donkere eeuwen voorbij" latentien jonge experten uit Vlaanderen en Nederland, onder de redactie van Jonas Roelens en Nathan van Kleij, je via de verrassende resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek kennismaken met echte middeleeuwse mensen voorbij de clichés. Middeleeuwers die veel meer met ons gemeen hebben dan je zou denken. Want de Lage Landen werden in de middeleeuwen net zoals vandaag bevolkt door mondige burgers, kritische geesten, vrijgevochten vrouwen en wereldse reizigers, mensen die hun wereld zo logisch en goed mogelijk organiseerden.

Wie voorbij de stereotype denkbeelden kijkt, ontdekt dan ook een leefwereld waarin middeleeuws eigenlijk vrij herkenbaar in de oren klinkt.

Historicus Jonas Roelens licht in zijn lezing één thema hiervan toe: de positie van de middeleeuwse vrouwen in de Lage Landen.

Jonas Roelens is verbonden aan de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Gent en doceert er gendergeschiedenis.

Prijzen

Ticket Prijs
Davidsfonds-leden € 9,00
Standaard € 12,00

Inschrijven via bart.beheydt@telenet.be of 03/542.69.55

betaling door overschrijving naar rekening BE29 4145 0206 5164 van Davidsfonds Ekeren

Labels: LezingRolstoeltoegankelijkActiviteitNachten van de GeschiedenisMiddeleeuwenlezingNachten van de GeschiedenisCultuurregio Antwerpengeschiedenis