Over Muziek als troost

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

 1. 21 dec
  inEkeren

  Muziek als troost

  Muziekpsycholoog en professor emeritus Mark Reybrouck legt in deze lezing uit hoe muziek echt troostend kan werken. Hij doet dit op een b...
 2. 21 jan
  inEkeren

  Toast Literair: Hic et nunc door Patrick De Rynck

  Hoe de klassieke oudheid echt overal aanwezig is in ons dagelijks leven. Hic et nunc. Na de lezing is er een broodjesreceptie
 3. 22 feb
  inEkeren

  Laat je geen ha(c)k zetten

  Oplichting is een fenomeen van alle tijden. Sinds mensenheugenis trachten criminelen slachtoffers te overhalen om geld te geven voor een ...
Toon alle activiteiten
21 dec
Ekeren - Bibliotheek Driehoek

Muziek als troost

Muziekpsycholoog en professor emeritus Mark Reybrouck legt in deze lezing uit hoe muziek echt troostend kan werken. Hij doet dit op een bevattelijke manier, met veel muzeikfragmenten en beeldmateriaal.

donderdag 21 december 2023 om 20:00 uur

Verdriet is een negatieve emotie die we liefst vermijden. Maar verdriet heeft ook een positieve kant. Het brengt mensen samen en confronteert ons met onszelf. Toch blijft het moeilijk om er mee om te gaan en daarom gaan veel mensen op zoek naar troost.

Muziek speelt daarbij vaak een grote rol, en het is vooral triestige muziek die troost kan bieden bij een gevoel van verlies en eenzaamheid. Maar hoe komt het dat melancholische muziek zo troostend werkt? En geldt dat ook voor iedereen, of zijn er verschillen tussen individuele luisteraars?

In deze lezing wordt een brede context aangeboden en worden de mechanismen blootgelegd achter de troostende werking van muziek. Drie grote thema’s worden toegelicht: de mechanismen van emotionele uitlokking (inductie), de eigenschappen van troostende muziek en het belang van de sociale context. Het geheel wordt geïllustreerd met talrijke muziekvoorbeelden en conrete toepassingen voor de dagelijkse luisterpraktijk.

Prijzen

Ticket Prijs
Davidsfonds-leden € 9,00
Standaard € 12,00

Inschrijven via bart.beheydt@telenet.be of 03/542.69.55

betaling door overschrijving naar rekening BE29 4145 0206 5164 van Davidsfonds Ekeren

Labels: Kunst & CultuurMens & MaatschappijMuziekLezingRolstoeltoegankelijkActiviteitmuzieklezing