Muziekpsycholoog en professor emeritus Mark Reybrouck legt in deze lezing uit hoe muziek echt troostend kan werken. Hij doet dit op een bevattelijke manier, met veel muzeikfragmenten en beeldmateriaal.
Verdriet is een negatieve emotie die we liefst vermijden. Maar verdriet heeft ook een positieve kant. Het brengt mensen samen en confronteert ons met onszelf. Toch blijft het moeilijk om er mee om te gaan en daarom gaan veel mensen op zoek naar troost.
Muziek speelt daarbij vaak een grote rol, en het is vooral triestige muziek die troost kan bieden bij een gevoel van verlies en eenzaamheid. Maar hoe komt het dat melancholische muziek zo troostend werkt? En geldt dat ook voor iedereen, of zijn er verschillen tussen individuele luisteraars?
In deze lezing wordt een brede context aangeboden en worden de mechanismen blootgelegd achter de troostende werking van muziek. Drie grote thema’s worden toegelicht: de mechanismen van emotionele uitlokking (inductie), de eigenschappen van troostende muziek en het belang van de sociale context. Het geheel wordt geïllustreerd met talrijke muziekvoorbeelden en conrete toepassingen voor de dagelijkse luisterpraktijk.