Lezing door Edward De Maesschalck
Het jaar 1000. Uit het niets scheppen de nazaten van de Karolingische vorsten tussen Maas en Schelde een land: het hertogdom Brabant. Vanuit het kleine Leuven en met de machtige abdij van Nijvel als eerste steunpunt haalden ze met grote hardnekkigheid gebieden binnen: steden als Brussel, Tienen, Gembloers, Antwerpen en Breda vallen onder hun bevoegdheid. Rond 1200 worden ’s-Hertogenbosch (het bos van de hertog al) en tal van andere steden, zoals Turnhout, Helmond en Eindhoven gesticht.
De vorming en opgang van Brabant is een ingewikkelde puzzel van talloze gebeurtenissen, veldslagen, huwelijken, tragische overlijdens en bittere strijd om de macht. Voor het eerst krijgt de lezer het hele verhaal in chronologische volgorde en in een begrijpelijke taal, met bovendien meer dan honderd vertaalde citaten uit charters en verhalen van auteurs, die het vanaf de eerste rij hebben meegemaakt.
Hij studeerde geschiedenis in Leuven en Parijs, is doctor in de mid-deleeuwse geschiedenis en was medewerker van de VRT, onder an-dere als programma-adviseur voor Canvas. Hij doceert bij Davidsfonds Academie en is reisbegeleider bij Davidsfonds Cultuurreizen.
Hij bezorgde ons reeds boeiende avonden na het verschijnen van zijn boeken, die samen het verhaal van Vlaanderen vertellen: De graven van Vlaanderen, De Bourgondische vorsten, Oranje tegen Spanje en het strijdtoneel van Europa (de geschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden in de periode van 1648 tot 1815).